zaterdag 1 februari 2014

Stamppot van gewokte groene of savooiekool met buikspek met honing en gember.

Afgelopen donderdag een heerlijke stamppot gemaakt. Recept stond in de Libelle, nr 3 van 2014.
Helaas heb ik er geen foto van. Ik vind de foto's gemaakt met flitslicht niet mooi en dat heb je nog wel nodig als je het eten achter in de middag kookt.

4 personen

Bereiden ca 1 ½ uur. Ca 824 kcal p.p.

Voor het spek
  • 500 g buikspek aan één stuik (slager)
  • 1 l kippenbouillon (blokje)
  • 1 stukje ongeschilde gember ter grootte van een duim, in schijfjes gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 1 klontje boter
  • 3 el vloeibare honing
  • 1 dl gingerale of water
  • 1-2 el ketjap

Voor de stamppot
  • 1 ½ kg kruimige aardappelen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, naar smaak, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 2 el plantaardige olie
  • 500 g savooiekool, in dunne reepjes
  • zeezout
  • 125 ml (een scheutje) kippenbouillom
  • versgemalen zwarte peper en zout naar smaak

Doe het buikspek in een pan met de bouillon. Voeg de gember en de tenen knoflook toe. Breng alles aan de kook en laat 1 uur op zacht vuur pruttelen. Schuim regelmatig af.
Verwarm de oven voor op 220gC. Haal het spek uit de pan en dep het droog. Verwijder het zwoerd (als dat eraan zat) en snijd het spek in gelijke stukken. Laat iets afkoelen.
Maak de stamppot.
Kook de aardappels gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen.
Roerbak de knoflook en de chilipeper kort in de olie. Voeg de savooiekool toe en breng op smaak met wat zeezout.
Stamp de aardappels met een flinke scheut hete bouillon - of kookvocht van het buikspek - fijn en schep dan de kool erdoor, giet er zoveel bouillon bij dat de stamppot smeuiïg is. Breng het verder op smaak met peper en zout. Houd warm
Smelt de boter met de honing in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het spek aan beide kanten tot de saus caramelliseert. Verwijder het spek en houd het warm. Blus de pan af met gingerale (of water) en de ketjap, en laat de saus inkoken.
Serveer de stamppot met het buikspek erop. Giet de honing-gembersaus erover.

Het was een lekkere stamppot. Voor herhaling vatbaar

 Ik ontving eergisteren het Winterkookboek van Yvette van Boven. Daar staan ook erg veel lekkere dingen in. Eerst alles maar eens gaan bestuderen.

Morgen eten we spruitjes in kaassaus, recept van Jeroen Meus, de televisiekok op België Één. Ik heb er een provencaalse kip in braadzak bij gekocht. Dat is voor het eerst dat ik zo kip aan het braden ben. Hij staat al in de oven. Die was nog op temperatuur omdat ik vanmiddag een cake heb gebakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten