- 1 middelgrote ui
- 2 bolle tenen knoflook
- 50 g boter
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 kleine gedroogde chilipepers
- 1 liter kippen- of groentenbouillon
- 4 plakjes rookspek
- 1 dl slagroom
Pel de ui en hak hem grof. Pel de knoflook en snijd de tenen in plakjes. Smelt de boter in een grote pan met een stevige, vlakke bodem en smoor ui en knoflook tot de ui glazig is.
Schil intussen de pompoen, verwijder de pitten en draderige kern en gooi deze met de schil weg. U hebt nu waarschijnlijk 650 gram oranje pompoenvruchtvlees. Hak het in grove blokjes en doe ze bij de ui. Bak alles tot de blokjes een goudbruin randje hebben.
Rooster koriander- en komijnzaad in een pannetje op laag vuur een minuut of twee tot ze warm en nootachtig geuren. Zet de pan opzij voor later. Maal de geroosterde specerijen in een koffiemolen of vijzel met een stamper fijn. Doe ze met de verkruimelde chilipepers bij de ui en pompoen. Schep alles een minuutje om en giet de bouillon in de pan. Laat de soep 20 minuten pruttelen tot de pompen gaar is.
Bak het spek in de pan waarin u de specerijen hebt geroosterd. Het moet knapperig worden. Laat het iets afkoelen en knip het in stukjes. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer glad. Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Breng hem nog eens aan de kook en serveer hem gloeiend heet, bestrooid met stukjes rookspek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten