Het recept is uit het keukendagboek van Nigel Slater. Ik had hier een vierkant cakeblik voor nodig en dat had ik niet. Dus maar snel even naar de Action gefietst. Is niet ver, nog geen 2 minuten op de fiets. Voor € 3,25 werd ik eigenaar van een blik, wat toch nog iets groter was dan in het recept aangegeven staat. Ik heb toen van alles maar 1/4 meer genomen, anders zou het zo'n dun cakeje worden.
Je hebt voor deze cake nodig:
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 2 afgestreken theelepels gemberpoeder
- een halve theelepel kaneel
- een afgestreken theelepel bakpoeder
- een snuf zout
- 200 gram golden syrup of keukenstroop
- 2 eetlepels stroop uit een pot stemgember
- 125 g boter
- 3 bolletjes - ca 55g - stemgember op siroop
- 2 volle eetlepels sultanarozijnen
- 125 g donkere, fijne ruwe rietsuiker
- 2 grote eieren
- 2,4 dl melk.
Je hebt een vierkante vorm nodig van 20 x 20 of 22 x 22 cm. Bekleed de bodem met bakpapier. Verhit de oven tot 180gC.
Zeef het bakmeel met gemberpoeder, kaneel, bakpoeder en zout.
Verwarm in een steelpan de golden syrup, de gembersiroop en de boter. Snijd de gemberbolletjes in fijne blokjes - ik heb ze in de knoflookpers gedaan - en doe ze met de rozijnen en de suiker in de pan. Laat het geheel een minuut zachtjes pruttelen en roer af en toe om te voorkomen dat de siroop op de panbodem aanzet.
Breek de eieren in een kom, giet de melk erbij en klop alles door elkaar. Giet de inhoud van de pan bij het bakmeelmengsel en roer krachtig met een grote metalen lepel. Roer het ei-melkmengsel erdoor. Het moet een goed gemengde mix zijn waarin geen bakmeel meer zichtbaar is.
Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak de cake vijfendertig of veertig minuten tot een in het midden erin gestoken spies er droog uitkomt.
Laat de cake in de vorm koud worden, tenzij je hem liever warm serveert. Stort hem in dat geval op een stuk bakpapier.
Wikkel de cake in folie en laat hem als je dat lukt een dag of twee rijpen..Dit is voldoende voor 8 personen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten