donderdag 1 mei 2014

Een curry van Jamie


Ik kijk geregeld naar kookprogramma's, en ja dan doe je wel eens ideetjes op. Deze curry komt uit het boek Jamie in 15 minuten. Leek me erg lekker, maar ik ben me er zeer van bewust dat het mij nooit in 15 minuten zal lukken dit gerecht op tafel te zetten. Het gehakt op deze manier bereiden was nieuw voor me, maar het is echt erg lekker. De rijst die ik over had, na 2 dagen deze curry gegeten te hebben, heb ik aan Arjen gegeven, de köftes, met een klein beetje van de currysaus ga ik vandaag verwerken in een bloemkool-ovenschoteltje.
Curry van runderköfte met luchtige rijst, sperziebonen en erwten

4 personen

706 kcal p.p.

Curry

·         1 pak of blikje linzen van 250 g kant-en-klare (Puy) linzen

·         1 volle theelepel garam masala

·         400 g mager rundergehakt

·         Olijfolie

·         3 rijpe tomaten

·         1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim

·         2 lente-uitjes

·         1 verse rode Spaanse peper

·         1 bosje verse koriander

·         1 theelepel kurkuma

·         1 theelepel vloeibare honing

·         2 volle theelepels Patak’s rogan josh-currepasta

·         ½ blik van 400 g light-kokosmelk

·         4 eetlepels magere yoghurt, voor erbij

·         1 citroen

Rijst

·         1 mok snelkookzilvervliesrijst of basmatirijst

·         5 kardemompeulen

·         200 g groene of gele sperziebonen

·         200 g diepvriesdoperwten

·         2 ongebakken papadums

Doe de linzen met peper, zout, garam masala en het gehakt in ee3n kom en werk het met schone handen door elkaar. Verdeel het mengsel in tweeën en kneed elke helft met vochtige handen in 6 dikke vingers. Leg ze met 1 eetlepel olie in de koekenpan en keer ze om als ze goudbruin zijn.

Doe 1 mok rijst met 2 mokken kokend water en de kardemompeulen in de braadpan, snijd de boontjes doormidden en doe ze erbij. Leg de deksel op de pan. Prak de tomaten in de blender, doe er de geschilde gember, schoongemaakte lente-uitjes, halve Spaanse peper, koriandersteeltjes, kurkuma, honing, currypasta en kokosmelk bij en hak ze door elkaar. Giet het mengsel bij de köftes in de pan, breng de saus aan de kook, voeg naar smaak peper en zout toe en laat hem zachtjes pruttelen.

Haal de deksel van de rijst, doe er de erwten  bij, roer alles goed door elkaar en laat ze nog een paar minuten op het vuur staan. Breek de ongebakken papadums in sukjes en zet ze een minuut of twee in de magnetron (800W). Snijd de rest van de peper en de korianderblaadjes fijn, strooi ze over de curry, schep er de klodders yoghurt op en serveer hem met partjes citroen, papadums en de rijst met bonen en erwten.
Zoals gezegd, het was echt lekker. Alleen het experiment met de papadums in de magnetron lukte niet zo. Daar moet ik dan nog wel even op gaan oefenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten