Stoofvlees
Of je noemt het hachee, mag allebei. Hier heb je een gewoon
goedkoop stuk rundvlees voor nodig.
Ik had een portie rundvlees uit de vriezer gehaald en wilde het gewoon gaan braden, tot ik dit recept van stoofvlees tegenkwam. Fijn om te maken, heerlijk om te eten. Het rook zo lekker in de keuken.
·
1 kg rundvlees – in gelijke stukken
·
2 grote uien
·
1 flesje bier, mag bruin zijn
·
2 eetlepels Maatrichtse fruitstroop
·
Een handjevol rozijnen
·
Een paar takjes tijm
·
1 kruidnagel
·
2 blaadjes laurier
·
1 bruine boterham
·
2 eetlepels scherpe mosterd
·
Een scheutje witte balsamico
·
Een paar klontjes boter
·
Peper uit de molen en zout
Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukken.
Verhit in een grote pan een klein stukje boter. Stoof daarin de uien op een
matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
Verhit in een braadpan of koekenpan een klein klontje boter
op matig vuur. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin
kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper uit de molen
en een snufje zout. Een grote hoeveelheid vlees bak je in meerdere beurten. Zo
ligt de braadpan nooit te vol en wordt het vlees niet gekookt in plaats van
gebakken.
Doe de stukjes vlees in de pan met de uien. Schenk in de
braadpan van het vlees het flesje bier
en roer alle aanbaksels los, terwijl het bier aan de kook wordt
gebracht. Zodra het bier kookt giet je het in de pan met uien en vlees.
Bind een paar blaadjes laurier en een paar takjes tijm samen
met wat keukentouw en laat het kruidentuiltje meestoven in de pan.
Voeg de kruidnagel toe, de rozijnen en de Maastrichtse
fruitstroop.
Besmeer de bruine boterham met de mosteed.Leg de boterham in
de pan met de besmeerde kant naar beneden.
Laat het vlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een
zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pan. De kooktijd is afhankelijk van de
kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pan en controleer dan of het
vlees voldoende gaar is. Pas wanneer de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft,
zet je het deksel op de pan.
Werk het stoofvlees af met een klein scheutje balsamicoazijn
en roer alles goed om. Proef en voeg
naar smaak nog wat peper en zout toe.
DK - 1
Geen opmerkingen:
Een reactie posten