zaterdag 24 mei 2014

Stoofvlees


Stoofvlees

Of je noemt het hachee, mag allebei. Hier heb je een gewoon goedkoop stuk rundvlees voor nodig.
Ik had een portie rundvlees uit de vriezer gehaald en wilde het gewoon gaan braden, tot ik dit recept van stoofvlees tegenkwam. Fijn om te maken, heerlijk om te eten. Het rook zo lekker in de keuken.

·         1 kg rundvlees – in gelijke stukken

·         2 grote uien

·         1 flesje bier, mag bruin zijn

·         2 eetlepels Maatrichtse fruitstroop

·         Een handjevol rozijnen

·         Een paar takjes tijm

·         1 kruidnagel

·         2 blaadjes laurier

·         1 bruine boterham

·         2 eetlepels scherpe mosterd

·         Een scheutje witte balsamico

·         Een paar klontjes boter

·         Peper uit de molen en zout

Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukken. Verhit in een grote pan een klein stukje boter. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

Verhit in een  braadpan of koekenpan een klein klontje boter op matig vuur. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper uit de molen en een snufje zout. Een grote hoeveelheid vlees bak je in meerdere beurten. Zo ligt de braadpan nooit te vol en wordt het vlees niet gekookt in plaats van gebakken.

Doe de stukjes vlees in de pan met de uien. Schenk in de braadpan van het vlees het flesje bier  en roer alle aanbaksels los, terwijl het bier aan de kook wordt gebracht. Zodra het bier kookt giet je het in de pan met uien en vlees.

Bind een paar blaadjes laurier en een paar takjes tijm samen met wat keukentouw en laat het kruidentuiltje meestoven in de pan.

Voeg de kruidnagel toe, de rozijnen en de Maastrichtse fruitstroop.

Besmeer de bruine boterham met de mosteed.Leg de boterham in de pan met de besmeerde kant naar beneden.

Laat het vlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pan en controleer dan of het vlees voldoende gaar is. Pas wanneer de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, zet je het deksel op de pan.

Werk het stoofvlees af met een klein scheutje balsamicoazijn en roer alles goed om.  Proef en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

DK - 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten