"Ik heb door de jaren heen al heel wat verschillende soorten tomatensoep gemaakt en dit is waarschijnlijk een van de eenvoudigste en lekkerste. dit is de truc....als je aan het eind van de dag naar de markt bij jou in de buurt gaat, heb je grote kans dat de tomaten in de uitverkoop zijn. Hoogstwaarschijnlijk denkt de verkoper dat ze overrijp zijn, maar waarschijnlijk zijn ze juist perfect om soep van te maken. Als je hier de kans niet voor hebt, kun je tomaten het best twee of drie dagen van tevoren kopen. Maar bewaar ze niet in de koelkast, want als je dat wel doet, rijpen ze niet. Leg ze gewoon in de vensterbank. Als je keuze hebt uit verschillende soorten, moet je proeven - je zult ervan staan te kijken hoe verschillend ze kunnen smaken, kies dus de lekkerste. De tweede truc is dat je ze heel langzaam kookt, waardoor ze lekker zoet worden. Je serveert de soep het best aan tafel in warme kommen of mokken met een stuk lekker, kersvers brood."
Voor 4 personen:
- 1 ui, gepeld en fijngehakt
- 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 1 wortel, geschild en grof geraspt
- handvol verse basilicum, de blaadjes apart, de steeltjes fijngehakt
- olijfolie
- 6 eetlepels slagroom
- 1 theelepel rodewijnazijn
- 2 eidooiers
- 1 kg superrijpe tomaten
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- zeezout en zwarte peper uit de molen
Vlak voor het serveren verrijk je de soep en geef je hem een glanzende, zijdeachtige structuur door het roommengsel erdoor te kloppen (laat de soep niet meer aan de kook komen nadat je de eidooiers erbij hebt gedaan, anders gaan die stollen. Bestrooi de soep met in stukjes gescheurde basilicumblaadjes en serveer hem direct.
Ik had nog wat lente-uitjes liggen. die heb ik fijngesneden en bij de soep gedaan toen ik hem na het pureren weer opwarmde. Ook had ik een prei heel fijn gesneden en in wat olie gesmoord. die heb ik er ook bijgedaan na het pureren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten