Gehakt in koolrolletjes met heerlijk in de oven gebakken aardappelschijven.
Voor 4 personen en 16 koolrolletjes heb je nodig:
Voor het gehakt:
- 400 g gemengd gehakt
- 1 Chinese kool
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 1 dl kippenbouillon
- 1/2 flesje Trappist tripel
- peper en zout
- nootmuskaat
- een snuf bicarbonaat
- 2 klontjes boter.
- 500 g vastkokende aardappelen
- olijfolie
- grof zout en peper
- Provençaalse kruiden
Snipper de ui in fijne stukjes. Plet het teentje knoflook. Stoof de ui en knoflook in een pannetje met een klontje boter.
Doe het gehakt in een grote mengkom. Hak de tijm en rozemarijn heel fijn. Voeg de gehakte kruiden, de gestoofde ui en knoflook toe aan het gehakt. Meng alles een eerste keer. Voeg het ei toe aan het vleesmengsel, meng opnieuw en voeg een beetje paneermeel toe. Het gehakt mag niet te vochtig zijn.
Chinese kool
Pluk de bladeren van de kool. Reken 1 koolblad per twee rolletjes gehakt.
Was de koolbladeren indien nodig onder stromend koud water. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg er wat zout en een snufje bicarbonaat aan toe: dit zal ervoor zorgen dat de bladeren mooi van kleur blijven.
Kook de bladeren heel kort (blancheren). Reken ongeveer 1,5 tot 2 minuten kooktijd. Giet daarna het water meteen af en spoel de bladeren onder koud stromend water. Zorg ervoor dat de koolbladeren goed afgekoeld zijn.
Rolletjes.
Neem een blad en snij langs de nerf in twee gelijke stukken.
Leg op elk half koolblad een portie gehakt en rol het vleesmengsel in de kool.
Laat een klont boter smelten in een ruime pan met deksel. Stoof hierin de rolletjes gaar op een matig vuur. Zet het vuur zachter na 2 minuten.
Tip: leg de rolletjes in de pan met de 'naad' naar beneden. Zo bakken ze stevig vast. Mocht je hier toch problemen mee hebben dan kun je de bladeren ook vastzetten met een prikkertje.
Rasp wat nootmuskaat over de koolrolletjes en schenk er het bier en de kippenbouillon over. Zorg ervoor dat de koolrolletjes half onder het vocht staan. Zet het deksel op de pan en laat alles een kwartiertje stoven.
Aardappelen
Was de aardappelen in ruim water en snij ze in dikke schijfjes. Als de aardappelen een dunne schil hebben, hoef je ze vooraf niet te schillen.
Verwarm de oven voor op 180gC. Schik de aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal. Schenk er wat olijfolie over en voeg een snuif grof zeezout toe, samen met peper uit de molen. Strooi er tenslotte wat Provençaalse kruiden over.
Bak de aardappelschijfjes gedurende 15 tot 20 minuten in een oven van 180gC.
Ik heb de aardappelen toen nog 5 minuten onder de grill gezet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten