vrijdag 2 mei 2014

Muffins met peer en Gember

Dit is een recept uit het kookboek Nigella Express van Nigella Lawson. Ik had wat stoofpeertjes over en die wilde ik graag in muffins gebruiken. Dit recept is bedoeld met handperen, eventueel aangevuld met appel. Ik had ongeveer de helft aan gewicht stoofpeertjes, die ik lang uit heb laten lekken omdat ze anders te veel vocht zouden bevatten en heb dus 2 appels geschild en in blokjes gesneden.

Ik schrijf er ook even bij wat Nigella er in haar kookboek bij heeft geschreven. Leuk en interessant tegelijk.

Deze muffins zijn bijzonder lekker (dat ben ik met haar eens): niks luxerigs - ik haat ontbijtmuffins die denken dat ze een cakeje zijn - maar de peer houdt de textuur lekker smeuïg en het kruidige warme gemberaroma dringt overal door, ook in je keuken. Met deze muffins ben ik bij het ontbijt op zaterdagmorgen heel gelukkig en ik vindt ze ook zeer aantrekkelijk voor een snel hapje later op de dag, met wat pittige harde kaas, bijvoorbeeld Davidstow cheddar, of caerphilly, of oude boerenkaas, of een kruimelige, pikante blauwe.
Je mengt alle droge ingrediënten in een kom en de vochtige in een kan. Dek beide af met plastic folie, zet de kom op een koel plekje in de keuken en de kan in de koelkast. Dan hoef je 's ochtends alleen nog de peer te schillen en te hakken en alles op je luie gemakje door elkaar te prakken. Ik durf ook wel te zeggen dat de hemel je niet zal straffen als je de peer niet eens schilt. Ik doe dat wel, gewoon omdat ik de manier waarop het fruit met het deeg versmelt als er geen hindernissen zijn, heerlijk vind.
Aldus Nigella.

  • 250 g bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 150 g suiker
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker, plus 1/2 theelepel per muffin om erover te strooien
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 3 eetlepels (45 ml) zure room
  • 1,25 dl zonnebloem- of maisolie
  • 1 eetlepel (15 ml) honing
  • 2 eieren
  • 1 grote peer, bijvoorbeeld een Doyenné du Comice (of ander fruit met in totaal een gewicht van ongeveer 300 g), geschild en van klokhuis ontdaan en in blokjes van 0,5 cm gesneden.
Verwarm de oven voor op 200 gC of gasovenstand 6, en zet papieren muffinbakjes in een muffinplaat voor 12 stuks.

Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker, bruine suiker en het gemberpoeder in een kom.

Klop in een grote maatkan de zure room, olie, honing en eieren door elkaar en spatel de vochtige door de droge ingrediënten.

Meng er op het laatste moment de blokjes peer door en verdeel het beslag over de muffinbakjes.

Strooi op elke muffin een halve theelepel bruine suiker en zet ze 20 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.

Voor 12 stuks.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten