- witte bonen, borlotti of iets dergelijks - 250 gram: ik had een zakje boterbonen bij de toko gekocht
- 2 of 3 laurierblaadjes
- een dikke plak boter of een eetlepel olie
- 5 bosuitjes
- een middelgrote wortel
- een teen knoflook
- 1 liter kippenbouillon
- 1 eetlepel gedroogde dragon
Week de bonen een hele nacht. Giet ze de volgende dag af en overgiet ze royaal met vers koud water. Breng het aan de kook, doe er 2 laurierblaadjes in met een scheutje olijfolie en laat ze op een laag vuur in circa 1 uur gaar koken. Ze moeten niet stevig meer zijn. Giet ze af en gooi het kookvocht weg.
Verhit de boter of de olie in een pan met een stevige, vlakke bodem. Hak de bosuitjes grof en smoor ze een paar minuten in het vet. Doe er. zodra de bosui zacht is, de geschrapte en in stukjes gesneden wortel en de gepelde, gehakte knoflook bij en smoor ze vijf minuten op laag vuur tot ze zachter zijn.
Doe de witte bonen bij de groenten in de pan, roer de bouillon erdoor en breng het aan de kook. Draai het vuur na een paar minuten borrelend koken lager en laat de soep zachtjes pruttelen met zout, zwarte peper, de helft van de dragon en 1 blaadje laurier.
Na ongeveer een half uur zullen de bonen iets uiteenvallen. Roer de rest van de dragon door de soep en pureer hem met een staafmixer of in een blender glad en dik.
Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Dit is voldoende voor 6 personen. De soep is tamelijk dik.
Ik ga hier nog verder op experimenteren.
Het was heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen