Voor de burgers heb je nodig:
- 1 flinke bos koriander
- in totaal 400 g gemengde bonen - ik had 200 g kikkererwten en 200 g kidneybonen
- 200 g diepvries tuinbonen
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 citroen
- 1 volle eetlepel bloem, plus nog wat extra voor erbij
- olijfolie
Doe de steeltjes van de koriander met de uitgelekte bonen, de tuinbonen, een snufje peper en zout en de cayennepeper, komijn, gemalen koriander, geraspte citroenschil en bloem in de keukenmachine. Hak alles goed door elkaar en schrap ondertussen langs de zijkant van de kom naar omlaag als het nodig is. De massa heeft echt wel een handje nodig om goed gemalen en gemengd te worden.
Doe de massa op een royaal met bloem bestoven plank, bestuif je handen met bloem en verdeel in 4 porties ballen van en druk de ballen tot ongeveer 2,5 cm dikke schijven, blijf je handen en burgers ondertussen bestuiven met bloem.
Leg de burgers met 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan, druk ze met een spatel aan en keer ze om wanneer ze goudbruin zijn.
Voor de stamppot kook je 1,5 kg geschilde aardappelen gaar, waarna je ze afgiet. Ongeveer 1 kg bloemkool in roosjes snijden. Ik gebruik de steel ook altijd, snijd ik in kleine stukken. Kook de bloemkool gaar en giet af.
In een andere pan een flinke scheut melk verwarmen en er een flinke klont boter bijdoen. De gekookte aardappelen toevoegen en stampen. Dan de bloemkool erbij stampen. Voeg een paar lepels creme fraiche toe, een flinke hoeveelheid gemalen nootmuskaat en proef of er zout en peper bij moet. Ik heb toen nog ongeveer 100 gram katenspek in stukjes gesneden en aan de stamppot toegevoegd. Als je echt helemaal vegetarisch wilt eten, moet je dat laatste natuurlijk niet doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten