zaterdag 15 maart 2014

Tomaat-groentensoep

Vandaag een lekkere tomaat-groentensoep gemaakt. Ik zag het een paar dagen geleden op Belgie Één in het programma Dagelijkse Kost met Jeroen Meus.


ingredienten

·         500 g schenkel en mergpijp en 500 gram varkensgehakt
·         3 l water (minimum)
·         5 tomaten
·         2 uien
·         1 teen knoflook
·         3 selderiestengels
·         2 wortels
·         1 rode paprika
·         400 g gepelde tomaten (blik)
·         80 g tomatenpuree
·         4 blaadjes laurier
·          enkele takjes tijm
·          een scheut olijfolie
·          een snuif cayennepeper
·          peper, zout

bereiding

de soep

·         Pel de uien en snij ze in fijne snippers. De soep wordt niet gemixt, dus besteed voldoende aandacht aan het snijden van de groenten.
 
·         Pel de knoflook en plet de teen tot pulp.
 
·         Snij alle soepgroenten fijn, in identieke blokjes van minder dan een centimeter breed. Begin met de wortelen, snij ze eerst overlangs in (lange) kwarten en vervolgens in kleine blokjes.
 
·         Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht open en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees eerst in fijne repen en vervolgens in blokjes.
 
·         Spoel de stengels selderie, snij ze eerst overlangs in repen en vervolgens in gelijke kleine stukjes.
 
·         Schenk een scheut olijfolie in een ruime soeppan. Verhit het bakvet op een matig vuur, stoof de uisnippers glazig en roer er de knoflookpulp doorheen.
 
·         Voeg enkele minuten later de stukjes wortel, paprika en selder toe. Roer en laat de groenten even stoven.
 
·         Spoel de tomaten en snij ze (ongeschild) in kwarten. Snij de kwartjes tomaat daarna in kleine blokjes. Roer de tomatenstukjes door de gestoofde groenten.
 
·         Schep tomatenpuree in de pan, roer en giet er ook de ingeblikte tomaten in.
 
·         Laat de pan nog kort pruttelen en schenk er het water bij. 
 
·         Voeg laurierblaadjes en wat verse tijm toe. Doe er ook een snuif zout in, en een bescheiden snuifje cayennepeper. (Of extra peper van de molen.)
 
·         Breng de soep tot tegen het kookpunt en leg het soepvlees (en de mergpijpen) erin. (Leg een schenkel nooit in een koude vloeistof.)
 

·         Plaats het deksel (schuin) op de pot en laat ze minstens 2 uur pruttelen op een zacht vuur, tot het vlees botermals is.
Tegen het eind van het gehakt balletjes draaien. Ik heb het gehakt op smaak gemaakt met zout en peper en 2 theelepels ras-el-hanoutpoeder plus nog een beetje extra pittige chilipoeder

Later heb ik nog wat gekookte rijst aan de soep toegevoegd en ik heb wat stengels bleekselderij die ik nog had liggen en een courgette klein gesneden en even gefruit en ook bij de soep gedaan.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten