Corine had mijn moeder en mij uitgenodigd om Eerste Kerstdag bij hen door te brengen. We zouden allemaal iets bijdragen voor de maaltijd en ik heb oa deze soep gemaakt. Hij viel behoorlijk in de smaak, want ze vroeg of ik hem voor oudejaarsavond ook wou maken, maar toen heb ik me op een andere soep uit het nieuwste boek van Jeroen Meus - Mijn 200 Klassiekers gestort.
Paprikasoep met kruidenkaas en chorizoballetjes
Voor de soep:
5 rode paprika’s
2 uien
100 g kruidenkaas2 l kippenbouillon
2 dl witte wijn
1 bouquet garni (laurierblad, verse tijm, peterseliestelen)
1 el currypoeder
1 tl paprikapoeder
3 el boter
peper en zout
Voor de chorizoballetjes:
250 g kippengehakt
1 ei100 g chorizo
100 g paneermeel
een klontje boter
peper en zout
Extra materiaal:
staafmixerzeef
Paprikasoep:
Pel de uien en snijd ze grof. Halveer de paprika’s en snijd
er de zaadlijsten uit. Verwijder ook de witte vliesjes binnenin. Snij de
groente grof.
Smelt een flinke klont boter in een ruime pan op matig
vuur. Stoof de stukken ui en paprika in de hete boter tot ze bijna gaar zijn.
Roer regelematig.
Voeg currypoeder en paprikapoeder toe. Roer alles om en
schenk er (naarkeuze) wat witte wijn bij. Laat alles even pruttelen.
Bind met een eindje keukentouw een bouquet garni samen
van enkele laurierblaadjes, takjes verse tijm en peterseliestelen.
Schenk de kippenbouillon – heb ik gemaakt van 4
kippendijen en heel veel groente zoals prei, bleekselderij, wortelen, uien, een
halve bol knoflook, bouquet garni van 4 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 4
takjes verse tijm, een bosje peterselie, 15 peperkorrels en 2 kruidnagels, en
op het laatst 3 liter water – bij de gestoofde groenten. Laat alles pruttelen
op een zacht vuur, gedurende 20 Ć 30 minuten.
Haal het bouquet garni uit de pan en mix de soep glad met
een staafmixer. Zeef de soep om de schil
van de paprika’s te verwijderen.
Voeg de kruidenkaas toe en mix de soep nog even. Kruid de
soep met zout en peper.
Proef regelmatig.
Chorizoballetjes:
Snijde sneetjes chorizo in piepkleine stukjes. Neem een
mengschaal en doe daar het gehakt en de
stukjes chorizo in.
Voeg het ei en (een deel van) het paneermeel toe. Doe er
ook een snuifje zout en wat peper uit de molen bij.
Kneed alle ingrediƫnten tot een egaal vleesmengsel. Zorg
ervoor dat het mengsel niet te vochtig is, maar ook niet te droog. Voeg indien
nodig wat paneermeel toe.
Rol balletjes van het vleesmengsel en leg die op een
groot bord. Balletjes met een diameter van ongeveer 1,5 cm zijn perfect.
Verhit een klont boter in een braadpan. Bak de balletjes
tot ze een goudbruin korwtje hebben. Binnenin hoeven ze nog niet gaar te zijn.
Schep de balletjes (zonder het braadvet) in de soep. Laat
de soep nog enkele minuten pruttelen totdat de chorizoballetjes helemaal gaar
zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten