zaterdag 31 januari 2015

Perencrumble

In de Tubantia stond woensdag een lekker recept. En omdat ik nog 2 heerlijke doyenne du comice peren had liggen, sprak dit gerechtje me wel aan. Ik heb dus de hoeveelheden die nodig zijn voor dit gerechtje gehalveerd. Want ja, anders eet je ook een hele week hetzelfde nagerechtje. Of je moet het in grote porties opeten, maar dat is niet verstandig.
 

Nagerecht voor 4 personen 

Serveer de crumble lauwwarm of warm ( maar niet direct uit de oven). Dat is het lekkerst. Afgekoeld is hij natuurlijk ook heerlijk. Varieer eventueel met de noten. Gebruik amandelen, hazelnoten of walnoten. Het is allemaal lekker 

·         4 mooie peren
·         Citroensap
·         2 el rozijnen
·         1 el honing
·         125 g koude boter
·         Flinke mespunt kaneel
·         50 g suiker en 1 el
·         75 g grof gemalen of gehakte amandelen
·         75 g bloem
·         Mespunt zout 

Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Halveer de parten en besprenkel met citroensap.

Week de rozijnen kort in lauwwarm water. Verhit 25 g boter zachtjes in een koekenpan en strooi er 1 el suiker in, roer tot de suiker is opgelost en voeg dan de partjes peer en kaneel toe. Bak ze 1-2 minuten zachtjes en voeg dan de uitgelekte rozijnen en de honing toe.

Neem de pan van het fornuis. Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de rest van de boter met suiker, amandelen, bloem en zout tot een kruimilig geheel. Verdeel de stukken peer over een ingevette ovenschaal en strooi de kruimels er over.

Zet in de oven en bak tot de topping gaar en krokant is (ca 30 minuten).
 
Het recept is van Janny van der Heijden

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten