zaterdag 3 januari 2015

Voor oudejaarsavond - Wortel-kokossoep met curry en koriander


Oudejaarsavond bij Corine geweest. Maarten en Gerke waren er ook met de kinderen. Ook nu wou ik weer mijn steentje bijdragen en heb deze soep gemaakt. Maar ook nog een simpele kippen-groentesoep, waar ik als extraatje de rest van de kokosmelk en een theelepel vijfkruidenpoeder heb gedaan. Dat geeft ook een oosters tintje.
 
Wortel-kokossoep met curry en koriander 

·         minimaal 2,5 l kippenbouillon, die ik ook weer zelf heb gemaakt met de ingrediĆ«nten zoals in het recept van de paprikasoep met kruidenkaas en chorizoballetjes beschreven
·         10 dikke wortelen – ik heb 2 flinke winterwortels gebruikt
·         ½ stronk bleekselderij
·         2 uien
·         1 teentje knoflook
·         2,5 dl kokosmelk
·         1 el gele currypasta
·         2 takjes tijm
·         2 laurierblaadjes
·         enkele takjes verse koriander
·         1 klontje boter
·         peper en zout
·         optie: Kip in stukjes uit de kippenbouillon of blokjes gerookte kip 

Pel de uien en snij ze grof.

Zet een grote pan op een matig vuur. Smelt een klontje boter en stoof de stukjes ui aan. Zorg ervoor dat de uien niet kleuren. Pel en kneus de knoflook en laat het hele teentje  meestoven met de uien.

Snij de stengels bleekselderij in grove stukken. Schil de wortelen en snij er de kontjes en de top af. Snij de groenten vervolgens in schijfjes.

Doe de stukjes selderij en wortelen ook in de pan en laat de groenten enkele minuten meestoven. Roer alles regelmatig even om.

Maak of verwarm de kippenbouillon. Zeef de bouillon alvorens je die gebruikt in de wortelsoep.

Doe het deksel op de pan en laat de soep minstens 30 minuten sudderen op een zacht vuur.

Verwijder het bouquet garni en mix de soep zeer fijn. Voeg indien nodig wat extra (gezeefde) kippenbouillon toe, tot je de gewenste dikte van de soep hebt.

Schep wat van de currypasta in de soep en voeg de kokosmelk toe. Dat geeft de soep een exotisch tintje. Roer alles om, of zet de mixer nog even in de soep. Kruid de soep naar smaak met peper uit de molen en zout.

Schep de soep in de borden en werk af met enkele blaadjes verse koriander en (indien voorhanden) een portie van de stukjes kip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten