maandag 2 februari 2015

Knolselderijfrieten

Voor de kookgroep moesten we op zoek naar recepten met o.a. knolselderij en toevallig stond het onderstaande recept in de krant. Op 2 januari om het jaar gezond en wel te beginnen.


Knolselderijfrieten uit de oven 

·         1 grote of 2 kleine selderijknollen
·         Zonnebloem- of arachideolie
·         Circa 1 eetlepel kerriepoeder
·         (zee)zout 

Knolselderij bevat veel calcium en laat zich gemakkelijk verwerken tot frieten. Om het ook nog gezond te houden, worden de repen niet gefrituurd, maar in de oven gebakken.
Selderij verkleurt snel. Besprenkel gesneden stukken met water of bewaar ze tot gebruik in water met citroensap.
Snijd bij de selderijknollen van de boven- en de onderkant een plak af. Zet de knollen op een snijplank en snijd de schil er met een scherp mes van boven naar beneden af. Snijd de knol vervolgens  in dikke plakken en de plakken in dikke frieten.
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg (eventueel in etappes) de repen knolselderij toe.
Verwarm de oven voor op circa 225°C.
Kook de knolselderij 2 minuten, neem ze met een schuimspaan uit het kokende water  of giet ze door een vergiet af. Laat uitdampen en verdeel ze over een of twee ovenbakplaten. Besprenkel rijkelijk met olie, zout naar smaak en kerriepoeder. Meng goed door elkaar zodat de selderijfrieten rondom met een filmdun laagje olie en kruiden zijn bedekt.
Schuif de bakplaten in de hete oven en laat ze hierin in ongeveer 30-35 minuten mooi goudbruin kleuren en gaar worden.
 
Ik vond het zelf erg lekker. Heb er een runderchipolataworstje bij gegeten en een half potje Hak appelmoes uit mijn kerstpakket.

 Het recept is van Janny van der Heijden

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten