dinsdag 28 januari 2014

Pasta en garnalen

Bij de Aldi in Gronau had ik 2 bakjes noordzeegarnalen gekocht en daar wilde ik twee verschillende gerechten mee maken.
Het eerste heb ik uit het boek Budgetkoken van Jamie Oliver. Hij omschrijft het als een recept van zijn vrouw Jools en het is een gemakkelijk gerecht. De ingrediënten heb je eigenlijk altijd in huis.
Voor 4 personen heb je nodig:

  • 320 g pastaschelpjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 verse rode Spaanse peper
  • olijfolie
  • 200 g gepelde, gekookte diepvriesgarnalen
  • 200 g diepvries doperwten
  • 1 opgehoopte eetlepel toatenpuree
  • 30 g Parmezaanse kaas.
Pasta gaar koken. Pel intussen de knoflook en snijd ze in plakjes, snijd de Spaanse peper in ringetjes. Ik heb er wel de zaadjes uitgehaald. Zelf houd ik wel van pittig, maar ik kook ook voor mijn moeder, dan is iets milder wat beter. Doe knoflook en peper met een scheut olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur. Ik heb ze gesmoord. Roer er de garnalen, doperwten en de tomatenpuree door, voeg een paar scheutjes kookwater van de pasta toe en laat de saus zachtjes pruttelen tot de pasta gaar is.
Pasta uit laten lekken en een kopje van het kookwater opvangen. Breng de saus goed op smaak met zout en peper en hussel hem door de pasta. Meng er wat geraspte Parmezaanse kaas door en maak het gerecht een beetje smeuiïg met een scheutje van het kookwater.

Je kunt dit gerecht ook variëren met langzaam gegaarde inktvis, gamba's of het aangemaakte vlees van een halve krab.

Ik vond dit gerecht wat droog. Misschien toch wat meer kookvocht toevoegen.

De variant die ik zelf heb bedacht gaat als volgt:
  • 320 g pastaschelpjes
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • olijfolie
  • 1 grote courgette, in vieren in de lengte doorgesneden en in stukjes gesneden
  • 1 oranje paprika, maar een andere kleur kan natuurlijk ook, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 gr Noordzee garnalen
  • 1 afgestreken eetlepel gerookt paprikapoeder
  • zout en peper
  • een scheut lichte ketjap
  • een flinke scheut kookroom
  • Parmezaanse kaas
De pasta gaar koken, afgieten en wat kookvocht bewaren.
Ondertussen in een grote koekenpan de ui met de knoflook smoren. Daarna de tomatenpuree erbij doen en even meebakken. Courgette en paprika erbij een zachtjes mee laten smoren. Niet te lang, zodat het nog stevig is. Zout peper, gerookt paprikapoeder toevoegen.
Hierna de gekookte pasta en de kookroom en op smaak afmaken met de lichte ketjap.

Als het goed is komt Maaike vanmiddag een portie voor haar en Henk ophalen en ik ben benieuwd naar hun reactie.

maandag 27 januari 2014

Koolraap in gehakt-tomatensaus

Ik weet dat heel veel mensen koolraap niet lekker vinden, of het in ieder geval nooit eten. Misschien dat je dan deze variant eens moet proberen.

Benodigdheden:

  • 1 koolraap
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel boter
  • 400 gram rundergehakt
  • peper en zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • wat extra pittige cayennepoeder
  • ketjap
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 pakje roomkaas


De koolraap in plakken snijden, schillen, wassen en in blokjes snijden.
Ui klein snijden en in de boter bakken. Even smoren, dan de fijngesneden knoflook erbij doen.
Gehakt erbij en rul bakken, op smaak maken met peper en zout. Paprikapoeder, cayennepoeder en ketjap toevoegen, daarna de inhoud van het blikje gepelde tomaten. Dit even mee laten koken. Als laatste de roomkaas erdoor en mee laten stoven.
Koolraap in een schaal doen en in het midden de gehaktsaus.
Lekker met gebakken aardappelen.





vrijdag 24 januari 2014

Allegaartje met gekookte rijst, paprika en bleekselderij

Gisteren de rijst al gekookt.
In een grote koekenpan 3 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden, gefruit, samen met een rode ui in schijfjes gesneden en 3 teentjes knoflook, die ik ook goed klein had gesneden. Ik heb ook nog een heel fijn gesneden stukje gember erbij gedaan. Dit alles een minuutje of 5 laten smoren.
Ik had nog een rode paprika liggen en een rode puntpaprika. Die heb ik in tweeën gesneden, de zaadjes eruit gehaald en toen klein gesneden. Bij het uimengsel in de koekenpan doen. In de koelkast had ik nog een restje gebakken champignons met gekookt kipvlees staan. Dat heb ik er bij gedaan. En tenslotte de gekookte rijst toegevoegd. Dit alles goed verwarmen en tenslotte er wat Thaise vissaus aan toevoegen. Dit geeft een heel lekkere toets aan dit rijstgerechtje

Deze Thaise vissaus heb ik bij een Toko gekocht. Een fles van 720 ml kost daar € 1,70, terwijl ik in de supermarkt een flesje van 250 ml € 1,30 kost.

`Smakelijk kippenbouillon met noedels, citroen en munt

Gisteren op een laag vuur, nou ja vuur, ik kook elektrisch, een grote pan half gevuld met water, 2 kippenbouten, een aantal stengels bleekselderij, 1 prei, 1 grote winterwortel, ongeveer 15 rose peperbolletjes, 3 kruidnagelen, een bosje peterselie, klein bosje tijm en wat rozemarijn. Dit een paar uurtjes zachtjes laten trekken.
Vanmiddag alles in een grote zeef geschonken en goed uit laten lekken. De bouillon smaak gegeven met zout en peper.
In een andere pan water aan de kook gebracht en in het kokende water een handjevol gedroogde eiernoedels gedaan. Dit 1 à 2 minuten laten koken, dan afgieten in een zeef, afspoelen met koud water en in een kom koud water doen.
Als de bouillon kookt, deze zachtjes laten borrelen. Snijd het vlees van 1 kippenpoot in reepjes, doe er een handvol gesneden munt, een bosje kleingesneden koriander en het sap van 1 citroen bij. Dit alles 1 minuut verwarmen.
Serveer de bouillon gloeiend heet in  grote kommen.
Dit is voldoende voor 4 personen als voor- of lunchgerecht.

donderdag 23 januari 2014

Gebakken aardappelen

Ik had nog wat champignons en gekookt kipvlees liggen en daar wilde ik aardappelen bij bakken. Toch maar even in Nigel Slaters keukendagboek gekeken en daar vond ik een paar goede ideeën. Een paar aardappelen goed wassen en dan in dunne plakken snijden. Omdat ik de gelukkige eigenaar ben van een Chinese mandoline die tevoorschijn gehaald en aan het schaven.
Dat ging heel snel, tot mijn middelvinger in de weg zat. Die vinger moest dus verbonden worden. Ik gebruik bloedverdunners, dus het zag er al snel weer erg rood uit.
Toen de handdoek er maar om gewikkeld. Erger was dat het een tweede keer gebeurde. Niet zo heftig als de eerste keer, maar toch. Eindelijk verstandig geworden heb ik het hulpstuk, wat er speciaal voor gemaakt is, tevoorschijn gehaald en toen ging het van een leien dakje.

Je hebt 500 g vastkokende aardappelen nodig. 2 eetlepels olijfolie, 50 g boter, een middelgrote ui, in ringen gesneden, 2 flinke tenen knoflook in dunne schijfjes, 1 eetlepel fijngehakte tijmblaadjes en wat gemakkelijk smeltende kaas. Ik heb hiervoor een zachte brie genomen.

De olijfolie en de boter in een grote koekenpan verhitten en de ui en knoflook hierin smoren. Dit neemt ongeveer 5 minuten. De aardappelschijfjes erbij doen met wat peper en zout en de tijm en dan alles omscheppen in het vet. Doe een deksel op de pan en gaar alles in ongeveer 25 minuten, schep alles een keer om.
In een andere koekenpan heb ik de paddenstoelen gebakken. Ik had een mi van 5 soorten. Daar het gekookte kipvlees bij gedaan en op de aardappelen de brie gelegd. Dit een paar minuten laten smelten.
Dien het gerecht meteen op, nu de kaas nog zacht en vloeibaar is.

Dit is ruim voldoende voor 2 personen.

maandag 20 januari 2014

Wat doe ik met wat restjes

Vandaag van een restje gekookte basmatirijst, een half bakje taugé en wat gekookt kippenvlees een lekkere salade gemaakt. Het vlees was over van de kippenbouillon die ik zaterdag heb gemaakt.
Doe de rijst in een kom, voeg daar de gewassen taugé aan toe, een beetje sambal, wat takjes munt, waarvan je alleen de blaadjes fijn hebt gesneden. Ik heb er nog wat heldere sojasaus door gedaan. Mijn Thaise vissaus was op, want dat had ik eigenlijk liever gebruikt.
Een paar lepels limoensap, 3 eetlepels olijfolie extra vierge en een scheutje walnotenolie. Dit alles goed door elkaar mengen en dan de stukjes kipvlees erdoor.
Ik heb er nog een handvol gehalveerde cherrytomaatjes bij gegeten. De halve tomaatjes heb ik even in een neutrale olie gebakken.
Weer een recept van Nigel Slater als leidraad genomen. Een recept uit zijn nieuwste keukendagboek.

zondag 19 januari 2014

Een cake gebakken en nog wat lekkers

Vandaag toch maar eens met een kookblog beginnen. Ik was het al zo lang van plan, maar dan moet je er natuurlijk wel aan gaan beginnen.
Op dit blog wil ik mijn kookervaringen kwijt, misschien wat tips uitwisselen met andere kookfanaten en dan ook foto's laten zien. Dit zijn natuurlijk heel simpele foto's, geen echte professionele food foto's.
Gisteren een dagje naar Apeldoorn geweest. Heb daar nog een kaart platte batterijen gekocht bij de Action - de bus stopt er voor de ingang - want die had ik nodig voor mijn keukenweegschaaltje. En zonder weegschaal kun je niet bakken. Eenmaal thuis met het beslag begonnen. De dag ervoor de boter en de eieren al uit de koelkast gehaald om ze op kamertemperatuur te laten komen. Moest toch de boter nog even in de magnetron zetten om wat zachter te worden.
In het keukendagboek van Nigel Slater had ik de sinaasappelcake gezien. Begin januari, want ja zo'n dagboek moet je natuurlijk wel een beetje volgen. Het beslag was gemakkelijk te maken en ik was weer erg blij met mijn raspje, waarmee ik de sinaasappel moest raspen voor een toch wel belangrijk onderdeel van het beslag. Sinaasappelrasp. Er moest ook nog 70 gram sinaasappelmarmelade door.
Met de aankoop van dit raspje ben ik nog steeds erg blij.
De cake moest 40 minuten in een oven op 180 graden, maar die oven van mij is toch niet zo goed, want de cake heeft er een dikke 50 minuten in gestaan. Ik weet nog niet of ik een volgende keer de temperatuur wat hoger zal zetten of het baksel er langer in zal laten staan.
Vanmorgen de cake van een laagje glazuur voorzien, 100 gr poedersuiker mengen met 2 eetlepels sinaasappelsap. Het resultaat was prima, lekker luchtige cake en goed van smaak. De sinaasappelrasp heeft zijn werk goed gedaan. Het is zeker een aanrader om nog eens te gaan maken.
Volgende week ga ik een gembercake bakken, uit hetzelfde keukendagboek van Nigel Slater.
Eergisteren een heerlijke stamppot gemaakt. Zoals ik al zeg: erg lekker maar niet mooi genoeg om op de foto te zetten. Het was een recept van 24Kitchen met als titel: Oosters op het platteland. Ik had nl wat paksoi en een bijna vol blikje kokosmelk en daar zocht ik iets bij. Nu heb ik natuurlijk weer een half pakje spekblokjes over en een half bakje taugé.  Het stamppotje was erg lekker.
Verder had ik een kilo kippenbouten lekker lang laten trekken met diverse groenten en kruiden. De gezeefde bouillon heb ik gebruikt om een pittige Wortelsoep 'Tikka Masala' te maken. Deze is wel wat pittiger uitgevallen dan de bedoeling. Tja, als je er twee Spaanse pepers in doet in plaats van maar eentje, en dan ook nog met veel van de zaadjes erin, dan is dat niet heel erg vreemd. Om het pittige iets te verzachten heb ik er een bekertje slagroom doorgedaan. Ik vind het zo lekker genoeg, nu mijn moeder nog even laten keuren.