Hij wilde van mij weten hoe ik mijn gehaktballen altijd maak, want die zijn volgens hem de lekkerste van allemaal.
Nu moest ik hem wel een beetje teleurstellen, want ik heb er geen standaardrecept voor. Ik doe eigenlijk maar wat, een beetje op het gevoel zullen we maar zeggen.
Hij heeft nu zelf al diverse keren heel lekkere gehaktballen gemaakt, dus ik denk dat hij de kunst aardig onder de knie aan het krijgen is.
Vorige week heb ik een Delicious gekocht en daarin staat een artikeltje over hoe je de beste gehaktballen maakt. Ik heb het zelf nog niet zo geprobeerd, maar wil de tip hier toch even kwijt.
De beste ballen
Een goede gehaktbal is
mooi rond, sappig en stevig, maar niet te vast. En daar zijn maar een paar
ingrediƫnten voor nodig: Gehakt, ei,paneermeel of beschuit en smaakmakers.
Gebruik bij voorkeur
volvet gehakt, het liefst half-om-half en liever geen mager gehakt. Goed om te
weten: gehakt is meestal gemaakt van afsnijdsels van stoofvlees. Vandaar dat
gehaktballen, net als stoofvlees, lekkerder worden als je ze langer laat
stoven.
Om lekker sappig te worden
heeft een goede bal vet nodig. En om een mooie ronde bal te krijgen, moet het
gehakte vlees goed samenhangend worden. Hiervoor zorgen een eitje en paneermeel
of beschuitkruim. En door het gehaktmengsel met de smaakmakers een tijdje
stevig en goed te kneden.
Laat het vlees dan ± 30 minuten in de koelkast rusten. Ook daar wordt het
steviger van. Het paneermeel neemt zo het vocht uit het ei en het gehakt goed
op.
Verhit een mengsel van
olie en boter op hoog vuur en bak de ballen rondom mooi bruin. Lekker blijven
rollen, dan worden ze mooi rond. Dat gaat goed met 2 houten pollepels, die
hebben de ronding al in hun vorm zitten.
Zet het vuur laag, voeg
bouillon of vleesfond toe en laat het vlees met
de deksel op de pan 45-60 minuten op laag vuur stoven.
De ballen worden nog
sappiger als je ze een dag van tevoren maakt en in de jus in de koelkast een
nacht laat staan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten