donderdag 19 januari 2017

Midden-Oosterse oliebollen

Ik was helemaal niet van plan deze keer oliebollen te gaan bakken, maar het begon toch te kriebelen. En al helemaal toen ik het recept van deze oliebollen zag in een berichtje van Rutger van den Broek, bekend onder de naam Rutger bakt. En ik heb er geen spijt van gekregen.
Wel heb ik een paar dingen aangepast. Ik vond het beslag veel te dik nadat ik er 475 ml lauwe melk bij had gedaan. Op goed geluk heb ik toen wat lauwe melk toegevoegd en ik denk dat ik toen ongeveer 7.5 dl in totaal gebruikt. Ook kon ik geen oranjebloesemwater kopen bij de Oosterse winkel en heb toen maar rozenwater gebruikt. En omdat ik nog droge gist had liggen heb ik die maar gebruikt.
Het resultaat was verrukkelijk. Je proefde helemaal geen vet zoals bij de gewone oliebollen. In ieder geval de oliebollen die ik normaal altijd bak. En het laagje wat er omheen komt als je de bollen door een mengsel van fijne suiker en kaneelpoeder rolt, mag er ook zijn.
Ik had nog van dat mengsel over en zuinig als ik ben, heb ik dat later gebruikt op de koffie. 1/3 chocolademelk in de magnetron of een pannetje warm maken, dan aanvullen met warme koffie en wat van dat suiker-kaneelmengsel in een klein zeefje boven de beker zeven.
Ik ga deze oliebollen zeker vaker bakken, maar dan ga ik wel wat vroeger beginnen. Zoals met bijna alles is het de tweede dag lekkerder. De smaken hebben zich dan verdiept.





Midden-Oosterse oliebollen


Dit recept is een lekkere variatie op mijn traditionele oliebollenrecept. De toevoeging van onder andere oranjebloesemwater en dadels geven een smakelijk Midden-Oosters tintje aan de oliebollen. Geniet met deze verrassende bollen van een prachtige jaarwisseling! 

 Ingrediënten

Voor het deeg

·        100 gr gedroogde vijg, in stukjes

·        100 gr dadels, in stukjes

·        50 gr pistachenootjes

·        475 ml melk, lauwwarm. Ik heb zeker 7.5 dl melk gebruikt

·        2 el oranjebloesemwater. Hiervoor had ik rozenwater

·        40 gr verse gist. Ipv verse gist heb ik 2 zakjes droge gist gebruikt

·        500 gr bloem

·        10 gr zout

·        25 gr witte basterdsuiker

·        ½ citroen, rasp

Verder nodig

·        zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren

·        300 gr fijne suiker

·        2½ tl kaneel

 

Bereiding: Midden-Oosterse oliebollen

Verwarm de oven voor op 150 ⁰C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid daar de pistachenoten over uit. Rooster de noten 10 minuten, laat ze afkoelen en hak ze grof.

Was de stukjes vijg en dadel en laat ze goed uitlekken in een zeef. Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is voordat je met het beslag gaat beginnen.

Schenk 1 deciliter van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gist boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en strooi de basterdsuiker en de citroenrasp in het kuiltje. Giet dan de gistoplossing in het kuiltje en begin van het midden uit te mixen. Voeg geleidelijk de rest van de lauwe melk en het oranjebloesemwater toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet dik maar nog vloeibaar zijn.

Voeg nu de vijgen, de dadels en de gehakte pistachenootjes toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag afgedekt met een vochtige doek 1 uur op een warme plek rijzen.

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Roer voor gebruik het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat die in de hete olie glijden. Doe de pan niet te vol, zodat de oliebollen nog vrij liggen en zich kunnen keren; want als een oliebol bruin is aan de onderkant, keert hij zich vanzelf om. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten.

Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Meng de fijne suiker met de kaneel en rol de oliebollen daar doorheen.

 

vrijdag 13 januari 2017

De beste gehaktballen

Kleinzoon Jesper is in Groningen op kamer gaan wonen omdat hij daar fysio-therapie gaat studeren.
Hij wilde van mij weten hoe ik mijn gehaktballen altijd maak, want die zijn volgens hem de lekkerste van allemaal.
Nu moest ik hem wel een beetje teleurstellen, want ik heb er geen standaardrecept voor. Ik doe eigenlijk maar wat, een beetje op het gevoel zullen we maar zeggen.

Hij heeft nu zelf al diverse keren heel lekkere gehaktballen gemaakt, dus ik denk dat hij de kunst aardig onder de knie aan het krijgen is.

Vorige week heb ik een Delicious gekocht en daarin staat een artikeltje over hoe je de beste gehaktballen maakt. Ik heb het zelf nog niet zo geprobeerd, maar wil de tip hier toch even kwijt.

 
De beste ballen 

Een goede gehaktbal is mooi rond, sappig en stevig, maar niet te vast. En daar zijn maar een paar ingrediënten voor nodig: Gehakt, ei,paneermeel of beschuit en smaakmakers. 

Gebruik bij voorkeur volvet gehakt, het liefst half-om-half en liever geen mager gehakt. Goed om te weten: gehakt is meestal gemaakt van afsnijdsels van stoofvlees. Vandaar dat gehaktballen, net als stoofvlees, lekkerder worden als je ze langer laat stoven. 

Om lekker sappig te worden heeft een goede bal vet nodig. En om een mooie ronde bal te krijgen, moet het gehakte vlees goed samenhangend worden. Hiervoor zorgen een eitje en paneermeel of beschuitkruim. En door het gehaktmengsel met de smaakmakers een tijdje stevig en goed te kneden. 

Laat het vlees dan ± 30 minuten in de koelkast rusten. Ook daar wordt het steviger van. Het paneermeel neemt zo het vocht uit het ei en het gehakt goed op. 

Verhit een mengsel van olie en boter op hoog vuur en bak de ballen rondom mooi bruin. Lekker blijven rollen, dan worden ze mooi rond. Dat gaat goed met 2 houten pollepels, die hebben de ronding al in hun vorm zitten. 

Zet het vuur laag, voeg bouillon of vleesfond toe en laat het vlees met  de deksel op de pan 45-60 minuten op laag vuur stoven.
De ballen worden nog sappiger als je ze een dag van tevoren maakt en in de jus in de koelkast een nacht laat staan.

Geroosterde winterwortel


Geroosterde wortelen

1 persoon 

·        2 middelgrote winterwortels

·        2 sjalotjes 

Snijd de winterwortels in plakjes van plm 3 cm. Leg ze in een ovenvaste schaal met daarin wat bakpapier. Giet er wat olie op, zout en poeper en verdeel gelijkmatig.

Leg hier de sjalotjes bij, die je in dunne ringetjes en strooi er wat oregano over 

Zet in een voorverwarmde oven van 200°C, gedurende 18-20 minuten.
 

Dit recept heb ik deels overgenomen uit Het Beste uit Delicious en is een recept van Yolanda van der Jagt.

Het hele recept was natuurlijk veel uitgebreider, met eendeborst en cantharellen. Dat had ik niet in huis, wel veel winterwortelen en die wilde ik opmaken.

Ik vond het erg lekker. Heb er wat gebakken aardappeltjes bij gedaan en een gebakken ei en het was zo een complete maaltijd.