Pompoensoep ‘Tandoori’ met kip en kokosmelk
·
2,5 kg pompoen (ongeschild)
·
3 uien
·
3 dl kokosmelk (ongezoet)
·
1 rode chilipeper (naar smaak)
·
2 teentjes knoflook
·
40 g gember (stukje knol)
·
2 limoenblaadjes (gedroogd of diepgevroren)
·
1 stengel citroengras
·
enkele takjes koriander
·
1 el tandooripoeder (specerijenmix), ik heb een
pot tandooripasta gekocht en naar smaak toegevoegd
·
een scheut olijfolie (of wat boter)
·
zout
Extra materiaal: staafmixer, zeef
Vooraf heb ik kippenbouillon getrokken. Toen die klaar
was heb ik alles in een vergiet gegooid en boven een pan uit laten lekken. dit
heeft een nacht gestaan, zodat alle bouillon wel in de pan zat.
De volgende dag van de kippenpoten het vlees geplukt.
Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in grove
stukken en kneus de knoflook.
Verhit een grote pan op matig vuur en giet er wat
olijfolie in. Stoof de ui en de knoflook. Pel de gember en snij het stukje knol
in stukjes. Stoof de gember mee.
Snij de rode chilipeper overlangs door en verwijder de
zaadjes. Snij het hete vruchtje in grove stukken. Gebruik een hoeveelheid
chilipeper naar smaak.
Kneus het citroengras, zodat de vezelige stengel zo veel
mogelijk smaak afgeeft. Voeg het citroengras, de limoenblaadjes en de stukken
chilipeper toe. Zet het vuur wat zachter en laat alles nog enkele minuten
rustig stoven.
Snij het stuk pompoen los dat je nodig hebt, of gebruik
een volledige klein pompoen. Schil de vrucht voorzichtig en lepel de pitjes
eruit. snij het oranje vruchtvlees in dobbelstenen. Doe de stukjes pompoen in
de pan, roer en laat ze kort meestoven.
Schenk de gezeefde kippenbouillon over de gestoofde
pompoenblokjes. Voeg een paar lepels tandooripasta toe en laat de soep een
kwartier pruttelen, tot alle groenten zacht gekookt zijn.
Verdeel de kip in fijne pluksels.
Haal de limoenblaadjes en het citroengras uit de soep.
Mix de pompoensoep glad met de staafmixer.
Proef en voeg wat zout toe. Schenk er een scheut
ongezoete kokosmelk bij en mix de soep nog kort.
Ik heb toen geproefd en kwam tot het besluit dat ik de
soep nogmaals zou zeven. Je proefde nog stukjes gember en chilipeper, en
aangezien er ook kinderen van de soep mee-aten zouden ze het lekkerder vinden
als ze dat niet proefden.
Je kunt dan de soep weer warm maken, strooi het
kippenvlees in de warme soep.
Eenmaal in de kommen kun je er wat fijngesnipperde
koriander over strooien.
Dit recept komt uit Mijn 200 klassiekers van Jeroen Meus
van Dagelijkse Kost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten