zondag 4 oktober 2015

Pompoensoep 'Tandoori' met kip en kokosmelk


Pompoensoep ‘Tandoori’ met kip en kokosmelk 

·        2,5 kg pompoen (ongeschild)
·        3 uien
·        3 dl kokosmelk (ongezoet)
·        1 rode chilipeper (naar smaak)
·        2 teentjes knoflook
·        40 g gember (stukje knol)
·        2 limoenblaadjes (gedroogd of diepgevroren)
·        1 stengel citroengras
·        enkele takjes koriander
·        1 el tandooripoeder (specerijenmix), ik heb een pot tandooripasta gekocht en naar smaak toegevoegd
·        een scheut olijfolie (of wat boter)
·        zout 

Extra materiaal: staafmixer, zeef 

Vooraf heb ik kippenbouillon getrokken. Toen die klaar was heb ik alles in een vergiet gegooid en boven een pan uit laten lekken. dit heeft een nacht gestaan, zodat alle bouillon wel in de pan zat.

De volgende dag van de kippenpoten het vlees geplukt. 

Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in grove stukken en kneus de knoflook.
Verhit een grote pan op matig vuur en giet er wat olijfolie in. Stoof de ui en de knoflook. Pel de gember en snij het stukje knol in stukjes. Stoof de gember mee.
Snij de rode chilipeper overlangs door en verwijder de zaadjes. Snij het hete vruchtje in grove stukken. Gebruik een hoeveelheid chilipeper naar smaak.
Kneus het citroengras, zodat de vezelige stengel zo veel mogelijk smaak afgeeft. Voeg het citroengras, de limoenblaadjes en de stukken chilipeper toe. Zet het vuur wat zachter en laat alles nog enkele minuten rustig stoven.
Snij het stuk pompoen los dat je nodig hebt, of gebruik een volledige klein pompoen. Schil de vrucht voorzichtig en lepel de pitjes eruit. snij het oranje vruchtvlees in dobbelstenen. Doe de stukjes pompoen in de pan, roer en laat ze kort meestoven.
Schenk de gezeefde kippenbouillon over de gestoofde pompoenblokjes. Voeg een paar lepels tandooripasta toe en laat de soep een kwartier pruttelen, tot alle groenten zacht gekookt zijn.
Verdeel de kip in fijne pluksels.
Haal de limoenblaadjes en het citroengras uit de soep. Mix de pompoensoep glad met de staafmixer.
Proef en voeg wat zout toe. Schenk er een scheut ongezoete kokosmelk bij en mix de soep nog kort.
Ik heb toen geproefd en kwam tot het besluit dat ik de soep nogmaals zou zeven. Je proefde nog stukjes gember en chilipeper, en aangezien er ook kinderen van de soep mee-aten zouden ze het lekkerder vinden als ze dat niet proefden.

Je kunt dan de soep weer warm maken, strooi het kippenvlees in de warme soep.

Eenmaal in de kommen kun je er wat fijngesnipperde koriander over strooien. 

Dit recept komt uit Mijn 200 klassiekers van Jeroen Meus van Dagelijkse Kost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten