zaterdag 31 januari 2015

Perencrumble

In de Tubantia stond woensdag een lekker recept. En omdat ik nog 2 heerlijke doyenne du comice peren had liggen, sprak dit gerechtje me wel aan. Ik heb dus de hoeveelheden die nodig zijn voor dit gerechtje gehalveerd. Want ja, anders eet je ook een hele week hetzelfde nagerechtje. Of je moet het in grote porties opeten, maar dat is niet verstandig.
 

Nagerecht voor 4 personen 

Serveer de crumble lauwwarm of warm ( maar niet direct uit de oven). Dat is het lekkerst. Afgekoeld is hij natuurlijk ook heerlijk. Varieer eventueel met de noten. Gebruik amandelen, hazelnoten of walnoten. Het is allemaal lekker 

·         4 mooie peren
·         Citroensap
·         2 el rozijnen
·         1 el honing
·         125 g koude boter
·         Flinke mespunt kaneel
·         50 g suiker en 1 el
·         75 g grof gemalen of gehakte amandelen
·         75 g bloem
·         Mespunt zout 

Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Halveer de parten en besprenkel met citroensap.

Week de rozijnen kort in lauwwarm water. Verhit 25 g boter zachtjes in een koekenpan en strooi er 1 el suiker in, roer tot de suiker is opgelost en voeg dan de partjes peer en kaneel toe. Bak ze 1-2 minuten zachtjes en voeg dan de uitgelekte rozijnen en de honing toe.

Neem de pan van het fornuis. Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de rest van de boter met suiker, amandelen, bloem en zout tot een kruimilig geheel. Verdeel de stukken peer over een ingevette ovenschaal en strooi de kruimels er over.

Zet in de oven en bak tot de topping gaar en krokant is (ca 30 minuten).
 
Het recept is van Janny van der Heijden

 

 

maandag 5 januari 2015

Een heerlijke maaltijde met 4 kleuren worteltjes, stoofvlees en Roseval aardappeltjes


Stoofvlees 

·         1 kg rundvlees – in gelijke stukken
·         2 grote uien
·         1 flesje bruin bier van 33 cl
·         1 el appelstroop
·         1 el perenstroop
·         enkele takjes verse tijm
·         1 kruidnagel
·         2 blaadjes laurier
·         1 stevige bruine boterham
·         2 el scherpe mosterd
·         scheutje balsamico-azijn
·         enkele klontjes boter
·         peper en zout 

Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
Verhit  een grote braadpan  en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper uit de molen en een snuifje zout.
Een grote hoeveelheid vlees bak je in meerdere beurten: zo ligt de braadepan nooit te vol en wordt het vlees niet gekookt in plaats van gebakken.
Doe de stukjes vlees in de braadpan met de uien/ Houd de braadpan met het aanbaksel van het vlees  bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksel los, terwijl het bier aan de kook wordt gebracht. Dit heet deglaceren. Zodra het bier kookt giet je het in de braadpan bij het vlees en de uien.
Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de braadpan. Voeg de kruidnagel toe en de appel- en perenstroop.
Besmeer een bruine boterham met de mosterd. Leg de boterham in de braadpan, met de besmeerde zijde naar beneden.
Laat het stoofvlees 1,5 tot 3 uur sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pan en controleer dan of het vlees voldoende gaar is. Pas wanneer de vleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de pan.
Werk het stoofvlees af met een klein scheutje balsamico-azijn en roer alles om.
Proef en voeg naar smaak nog wat peper uit de molen en een snuifje zout toe.

Dit komt uit het boek Mijn 200 klassiekers van Jeroen Meus.
 
Gebakken worteltjes met sinaasappel, knoflook en tijm 
Voor 4 personen gebruik je 500 gram wortelen. Ik had ze in 4 verschillende kleuren: oranje, wit, geel en paars.
Kook de worteltjes in gezouten kokend water met een eetlepel suiker, een klontje boter en een handje geurige kruiden die je in een bosje hebt gebonden. Peterselie, rozemarijn, tijm , laurier – maak gewoon een leuk gemengd boeketje.
Snijd een sinaasappel in acht stukken en doe die ook in het water, samen met een paar hele, ongepelde tenen knoflook. Als je echt durft, doe je er ook een mespunt komijn (zaadjes of gemalen) bij – dat geeft er een heerlijk subtiel smaakje aan. Giet de worteltjes af zodra ze gaar zijn, gooi het bosje kruiden weg en ook de stukjes sinaasappel op één na. Knijp de tenen knoflook uit hun vel en hak het stukje sinaasappel fijn en hussel dit met de worteltjes, samen met wat zout en peper en nog een klontje boter.
De smaak is fantastisch. Een andere mogelijkheid is om de gehakte sinaasappel in een flnke eelepel suiker te bakken zodat het bijna jam wordt, en dit op de worteltjes te scheppen.
Maar net zo gemakkelijk – je gooit de worteltjes zodra ze uitgelekt zijn samen met de fijngehakte sinaasappel en de tenen knoflook in een braadslee en bakt ze 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Dat geeft een iets vleziger smaak. 
Dit is uit het boek Jamie’s Dinners van Jamie Oliver.
 
Hierbij Roseval aardappeltjes in de schil bijna gaar gekookt en af laten koelen. In dikke plakken gesneden en met wat provencaalse kruiden in wat boter en olie gebakken.

 

zaterdag 3 januari 2015

Voor oudejaarsavond - Wortel-kokossoep met curry en koriander


Oudejaarsavond bij Corine geweest. Maarten en Gerke waren er ook met de kinderen. Ook nu wou ik weer mijn steentje bijdragen en heb deze soep gemaakt. Maar ook nog een simpele kippen-groentesoep, waar ik als extraatje de rest van de kokosmelk en een theelepel vijfkruidenpoeder heb gedaan. Dat geeft ook een oosters tintje.
 
Wortel-kokossoep met curry en koriander 

·         minimaal 2,5 l kippenbouillon, die ik ook weer zelf heb gemaakt met de ingrediënten zoals in het recept van de paprikasoep met kruidenkaas en chorizoballetjes beschreven
·         10 dikke wortelen – ik heb 2 flinke winterwortels gebruikt
·         ½ stronk bleekselderij
·         2 uien
·         1 teentje knoflook
·         2,5 dl kokosmelk
·         1 el gele currypasta
·         2 takjes tijm
·         2 laurierblaadjes
·         enkele takjes verse koriander
·         1 klontje boter
·         peper en zout
·         optie: Kip in stukjes uit de kippenbouillon of blokjes gerookte kip 

Pel de uien en snij ze grof.

Zet een grote pan op een matig vuur. Smelt een klontje boter en stoof de stukjes ui aan. Zorg ervoor dat de uien niet kleuren. Pel en kneus de knoflook en laat het hele teentje  meestoven met de uien.

Snij de stengels bleekselderij in grove stukken. Schil de wortelen en snij er de kontjes en de top af. Snij de groenten vervolgens in schijfjes.

Doe de stukjes selderij en wortelen ook in de pan en laat de groenten enkele minuten meestoven. Roer alles regelmatig even om.

Maak of verwarm de kippenbouillon. Zeef de bouillon alvorens je die gebruikt in de wortelsoep.

Doe het deksel op de pan en laat de soep minstens 30 minuten sudderen op een zacht vuur.

Verwijder het bouquet garni en mix de soep zeer fijn. Voeg indien nodig wat extra (gezeefde) kippenbouillon toe, tot je de gewenste dikte van de soep hebt.

Schep wat van de currypasta in de soep en voeg de kokosmelk toe. Dat geeft de soep een exotisch tintje. Roer alles om, of zet de mixer nog even in de soep. Kruid de soep naar smaak met peper uit de molen en zout.

Schep de soep in de borden en werk af met enkele blaadjes verse koriander en (indien voorhanden) een portie van de stukjes kip.

Voor bij de kerstmaaltijd - Paprikasoep met kruidenkaas en chorizoballetjes


Corine had mijn moeder en mij uitgenodigd om Eerste Kerstdag bij hen door te brengen. We zouden allemaal iets bijdragen voor de maaltijd en ik heb oa deze soep gemaakt. Hij viel behoorlijk in de smaak, want ze vroeg of ik hem voor oudejaarsavond ook wou maken, maar toen heb ik me op een andere soep uit het nieuwste boek van Jeroen Meus - Mijn 200 Klassiekers gestort.
 
 
Paprikasoep met kruidenkaas en chorizoballetjes 

Voor de soep:

5 rode paprika’s
2 uien
100 g kruidenkaas
2 l kippenbouillon
2 dl witte wijn
1 bouquet garni (laurierblad, verse tijm, peterseliestelen)
1 el currypoeder
1 tl paprikapoeder
3 el boter
peper en zout 

Voor de chorizoballetjes:

250 g kippengehakt
1 ei
100 g chorizo
100 g paneermeel
een klontje boter
peper en zout 

Extra materiaal:
staafmixer
zeef 

Paprikasoep: 

Pel de uien en snijd ze grof. Halveer de paprika’s en snijd er de zaadlijsten uit. Verwijder ook de witte vliesjes binnenin. Snij de groente grof.

Smelt een flinke klont boter in een ruime pan op matig vuur. Stoof de stukken ui en paprika in de hete boter tot ze bijna gaar zijn. Roer regelematig.

Voeg currypoeder en paprikapoeder toe. Roer alles om en schenk er (naarkeuze) wat witte wijn bij. Laat alles even pruttelen.

Bind met een eindje keukentouw een bouquet garni samen van enkele laurierblaadjes, takjes verse tijm en peterseliestelen.

Schenk de kippenbouillon – heb ik gemaakt van 4 kippendijen en heel veel groente zoals prei, bleekselderij, wortelen, uien, een halve bol knoflook, bouquet garni van 4 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 4 takjes verse tijm, een bosje peterselie, 15 peperkorrels en 2 kruidnagels, en op het laatst 3 liter water – bij de gestoofde groenten. Laat alles pruttelen op een zacht vuur, gedurende 20 à 30 minuten.

Haal het bouquet garni uit de pan en mix de soep glad met een staafmixer. Zeef de soep  om de schil van de paprika’s te verwijderen.

Voeg de kruidenkaas toe en mix de soep nog even. Kruid de soep met zout en peper.

Proef regelmatig. 

Chorizoballetjes: 

Snijde sneetjes chorizo in piepkleine stukjes. Neem een mengschaal en doe daar het gehakt  en de stukjes chorizo in.

Voeg het ei en (een deel van) het paneermeel toe. Doe er ook een snuifje zout en wat peper uit de molen bij.

Kneed alle ingrediënten tot een egaal vleesmengsel. Zorg ervoor dat het mengsel niet te vochtig is, maar ook niet te droog. Voeg indien nodig wat paneermeel toe.

Rol balletjes van het vleesmengsel en leg die op een groot bord. Balletjes met een diameter van ongeveer 1,5 cm zijn perfect.

Verhit een klont boter in een braadpan. Bak de balletjes tot ze een goudbruin korwtje hebben. Binnenin hoeven ze nog niet gaar te zijn.

Schep de balletjes (zonder het braadvet) in de soep. Laat de soep nog enkele minuten pruttelen totdat de chorizoballetjes helemaal gaar zijn.