Dit was mijn eerste bewuste poging om zo langzaam te koken, het is me heel goed bevallen. Alleen al de geur in huis en het was beslist geen koollucht, wat ik me van vroeger herinner als de rode kool lekker lang stond te pruttelen.
Het is een gerecht voor 10-12 personen. In het boek staat erbij dat het als bijgerecht voor bijvoorbeeld het kerstdiner is. Ik heb gelijk porties van 200 gram ingevroren. Ben dus wel benieuwd hoe het smaakt nadat ik een portie heb ontdooid.
Ik heb geen foto gemaakt van een bord met rode kool. Het zag er niet spectaculair uit, precies zoals rode kool eruit moet zijn volgens mij.
Voor 10-12 personen
·
1 middelgrote rode kool
·
2 elstar appels
·
1 grote ui
·
2 el lichtbruine suiker
·
Snuif zout en versgemalen zwarte peper
·
1 tl gemalen piment
·
1 bouquet garni – laurier, tijm, selderij en
rozemarijn
·
4 el wittewijn- of appelciderazijn
Verwarm de oven
voor op 150°C.
Verwijder de
buitenste bladeren van de kool en leg ze opzij. Snijd de kool in vieren en
verwijder de stronk. Schaaf de kool fijn of hak hem fijn in de keukemachine.
Schil de
appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in plakjes. Pel de ui
en snijd hem in ringen.
Doe de kool in
een grote emaillen of gietijzeren pan en strooi de suiker plus wat zout en
peper en het piment erover. Leg het bouquet garni en daarna de appel en de ui
erop. Schenk de azijn erover en dek alles af met de hele koolbladeren. Dek de
pan af met bakpapier en leg het deksel erop.
Zet de kool drie
uur in de oven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten