donderdag 27 november 2014

Rode kool uit de oven

Dit recept las ik in het boek Fast, Fresh & Unbeleivably Delicious van Matt Preston. Het moet 3 uur in de oven staan en is duidelijk geen ovenschotel maar een slowcook-gerecht.
Dit was mijn eerste bewuste poging om zo langzaam te koken, het is me heel goed bevallen. Alleen al de geur in huis en het was beslist geen koollucht, wat ik me van vroeger herinner als de rode kool lekker lang stond te pruttelen.

Het is een gerecht voor 10-12 personen. In het boek staat erbij dat het als bijgerecht voor bijvoorbeeld het kerstdiner is. Ik heb gelijk porties van 200 gram ingevroren. Ben dus wel benieuwd hoe het smaakt nadat ik een portie heb ontdooid.

Ik heb geen foto gemaakt van een bord met rode kool. Het zag er niet spectaculair uit, precies zoals rode kool eruit moet zijn volgens mij.


Voor 10-12 personen

·         1 middelgrote rode kool

·         2 elstar appels

·         1 grote ui

·         2 el lichtbruine suiker

·         Snuif zout en versgemalen zwarte peper

·         1 tl gemalen piment

·         1 bouquet garni – laurier, tijm, selderij en rozemarijn

·         4 el wittewijn- of appelciderazijn

 

    Verwarm de oven voor op 150°C.

    Verwijder de buitenste bladeren van de kool en leg ze opzij. Snijd de kool in vieren en verwijder de stronk. Schaaf de kool fijn of hak hem fijn in de keukemachine.

    Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in plakjes. Pel de ui en snijd hem in ringen.

   Doe de kool in een grote emaillen of gietijzeren pan en strooi de suiker plus wat zout en peper en het piment erover. Leg het bouquet garni en daarna de appel en de ui erop. Schenk de azijn erover en dek alles af met de hele koolbladeren. Dek de pan af met bakpapier en leg het deksel erop.

   Zet de kool drie uur in de oven.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten