maandag 3 november 2014

Polpettine van varkensvlees en citroen

Zo noemt Nigel Slater zijn gerecht, maar ik noem het gewoon kleine, platte gehaktballen.
Maar wat is het lekker.
Hier volgen de ingrediƫnten:

Voor 4 personen
  • 70 gram Panko, maar gewoon broodkruim of anders paneermeel kan natuurlijk ook.
  • 500 gram gehakt van wild zwijn, maar gewoon gehakt van varkensvlees kan ook.
  • 1 citroen
  • een flinke handvol selderijblaadjes, maar peterselie kun je ook gebruiken
  • ca 6 goed gevulde takjes tijm
  • 2 volle eetlepels Parmezaanse kaas
  • 10 fijngehakte ansjovisfilets. die had ik niet in huis, heb er wat vissaus en grof zeezout door gedaan.
  • een beetje bloem
Voor de bereiding:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 40 g boter
  • 2 dl kippenbouillon.
Doe de panko en het gehakt in een grote mengkom. Rasp de citroenschil erbij. Halveer de citroen en pers hem uit. doe het sap met de grofgesneden selderieblaadjes en geritste tijmblaadjes bij het gehakt en voeg ook de geraspte Parmezaanse kaas en de gehakte ansjovis toe. Doe nog wat zout en versgemalen peper naar smaak in de kom en kneed alles goed door elkaar.

Maak circa 12 balletjes van het mengsel, schep voor elk balletjes steeds een volle eetlepel gehakt op. Maak dan eerst grove balletjes, druk ze later platter. Leg ze allemaal op een met bloem bestoven bakplaat.

Verhit de olie en boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Wentel de polpettine door de bloem op de bakplaat, ongeveer acht per keer en bak ze in de koekenpan vier of vijf minuten tot ze aan beide kanten knapperig en goudbruin zijn. Draai het vuur lager en bak de polpettine helemaal gaar, nog zo'n zes tot acht minuten.

Giet het grootste deel van het bakvet uit de pan en voeg de bouillon toe. Laat de saus twee tot drie minuten pruttelen en schraap daarbij de aanbaksels van de bodem. Laat de saus nog iets inkoken, verdeel de polpettine over vier borden  en schep de saus erover.

Zoals gezegd, het was erg lekker. Vooral door de citroenrasp denk ik. De balletjes die ik over heb, ga ik verwerken in een saus voor pasta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten