Spaghetti met olijven en ansjovis
Voor 2 – 3 personen
·
zout voor pastakookwater naar smaak
·
200 g spaghetti – ik heb organische gebruikt,
had ik nog in huis
·
30 g ontpitte groene olijven
·
30 g ansjovisfilets (uit blik of pot) uitgelekt
·
1 teen knoflook, gepeld en grofgehakt
·
2 eetlepels pijnboompitten
·
blaadjes van een bosje peterselie (ca 20 gram)
·
geraspte schil en sap van een halve citroen
·
60 ml olijfolie
·
peper – desgewenst
Breng een pan water aan de kook voor de pasta. Strooi er,
wanneer het water kookt een royale hoeveelheid zout in, of naar smaak, en doe
er de pasta bij. Mijn spaghetti had 7-8 minuten nodig, dus ik zette de
kookwekker op 6 minuten en begon toen te proeven.
Doe voor de saus de olijven, ansjovis, knoflook,
pijnboompitten, peterselie, citroenschil en het citroensap samen met de
olijfolie in een maatbeker en ga in de weer met de staafmixer (of doe ze in de
kom van je blender). Zit niet in over een pijnboompit of olijf hier en daar die
zich niet heeft laten stukslaan, dat is juist wel aantrekkelijk.
Schep voordat je de pasta afgiet een kop pastakookwater
uit de pan en giet daarvan onmiddellijk 2 eetlepels in de saus. Zet nog even de
staafmixer aan om alles goed te mengen.
Doe de uitgelekte pasta terug in de pan, giet de saus
erover en hussel. Doe er wat meer pastakookwater bij als je behoefte hebt om de
saus wat soepeler te maken.
Breng de saus op smaak – misschien wil je er nog wat
peper of wat meer citroensap in, maar dat er zout bij moet, dat lijkt me sterk.
Hussel nog eens en doe de pasta over in een verwarmde schaal of schep hem op 2
borden of in 2 kommen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten