Kapkool
De hoeveelheid van de ingredienten is afhankelijk van het
aantal eters.
- Arepels (aardappelen)
- Witte kool
- Uien
- Spek
- Natte worst (verse worst)
- Een poar stoofperen
- Peper
- Eek (azijn)
Witte kool in uien feen snijen, in mit spek, natte worst in
een poar stoofperen in iene panne koken.
As ’t goar is, spek, worst in peren eut de panne niemen.
Kool in uien tegelik mit ongerweel ok gekookte arepels feen
stampen, in peper in eek nor smaal erbij doen.
Iederene krigt een kloen kapkool op z’n bord, mit z’n part
van de peren in de vettigheid.
Even vertalen:
Witte kool en uien fijn snijden en
met spek, verse worst en een paar stoofperen samen in een pan koken. Als het
gaar is spek, worst en peren uit de pan nemen.
Kool en uien tegelijk met de ondertussen
ook gekookte aardappels fijn stampen, en peper en azijn naar smaak erbij doen.
Iedereen krijgt een grote schep
kapkool op zn bord met z’n deel peren en jus.
Waar ze die jus dan vandaan halen,
dat weet ik niet, misschien uit de pan waar ook het spek en de worst zijn
gekookt.
De eerste dag heb ik het gemaakt
zoals in dit recept, maar was de azijn vergeten. De peren, geschild en kroontje eruit gehaald,
waren wat bleekjes zoals ik al had verwacht, maar ze waren wel lekker. Ik heb
ze in vieren gesneden en het klokhuis eruit gehaald. Per persoon 1 peer erbij
gegeven.
Voor de tweede dag had ik een
grote pan stoofperen zacht met water, rode wijn en rode port gekookt, met
daarin 2 kaneelstokjes en 4 steranijsjes. Ik heb er geen suiker bij gedaan. De
spekjes die ik nog over had heb ik uitgebakken en bij de stammpot geserveerd.
Het zag er zo wel wat kleuriger uit en ik vond het lekkerder.
Het is in ieder geval voor
herhaling vatbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten