donderdag 23 januari 2014

Gebakken aardappelen

Ik had nog wat champignons en gekookt kipvlees liggen en daar wilde ik aardappelen bij bakken. Toch maar even in Nigel Slaters keukendagboek gekeken en daar vond ik een paar goede ideeën. Een paar aardappelen goed wassen en dan in dunne plakken snijden. Omdat ik de gelukkige eigenaar ben van een Chinese mandoline die tevoorschijn gehaald en aan het schaven.
Dat ging heel snel, tot mijn middelvinger in de weg zat. Die vinger moest dus verbonden worden. Ik gebruik bloedverdunners, dus het zag er al snel weer erg rood uit.
Toen de handdoek er maar om gewikkeld. Erger was dat het een tweede keer gebeurde. Niet zo heftig als de eerste keer, maar toch. Eindelijk verstandig geworden heb ik het hulpstuk, wat er speciaal voor gemaakt is, tevoorschijn gehaald en toen ging het van een leien dakje.

Je hebt 500 g vastkokende aardappelen nodig. 2 eetlepels olijfolie, 50 g boter, een middelgrote ui, in ringen gesneden, 2 flinke tenen knoflook in dunne schijfjes, 1 eetlepel fijngehakte tijmblaadjes en wat gemakkelijk smeltende kaas. Ik heb hiervoor een zachte brie genomen.

De olijfolie en de boter in een grote koekenpan verhitten en de ui en knoflook hierin smoren. Dit neemt ongeveer 5 minuten. De aardappelschijfjes erbij doen met wat peper en zout en de tijm en dan alles omscheppen in het vet. Doe een deksel op de pan en gaar alles in ongeveer 25 minuten, schep alles een keer om.
In een andere koekenpan heb ik de paddenstoelen gebakken. Ik had een mi van 5 soorten. Daar het gekookte kipvlees bij gedaan en op de aardappelen de brie gelegd. Dit een paar minuten laten smelten.
Dien het gerecht meteen op, nu de kaas nog zacht en vloeibaar is.

Dit is ruim voldoende voor 2 personen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten